Η κομποστοποίηση είναι μια απλή διαδικασία πολύτιμη για το περιβάλλον στο οποίο ζούμε . Παρακάτω θα δούμε τα οφέλη της κομποστοποίησης και πως να κάνετε στο σπίτι.
Τι είναι η κομποστοποίηση και γιατί να κάνετε
Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία, η οποία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν άμεσο και σημαντικό τρόπο ανακύκλωσης. Όπως τονίζει η οργάνωση, έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.
Το κομπόστ είναι οργανικό υλικό που μπορεί να προστεθεί στο έδαφος για να βοηθήσει τα φυτά να αναπτυχθούν. Πέρα από αυτό, η κομποστοποίησης έχει και άλλα οφέλη:
Πρόκειται για μια διαδικασία φιλική προς το περιβάλλον, αφού μειώνει τις εκπομπές μεθανίου από τις χωματερές και το αποτύπωμα άνθρακα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA).
Περιορίζει την ανάγκη για χημικά λιπάσματα.
Συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων, καθώς δεν χρειάζεται να αγοράσουμε χημικά λιπάσματα από το εμπόριο.
λίπασμα
Στάχτη: 5 θαυματουργοί τρόποι χρήσης της για τα φυτά σου
Πως να αποθηκεύσετε τα φρέσκα μυρωδικά για να κρατάνε περισσότερο
Τι χρειάζεται για να κάνετε κομποστοποίηση
Η διαδικασία απαιτεί έναν ειδικό κάδο κομποστοποίησης ή έναν Do-It-Yourself, φτιαγμένο από εμάς. Επίσης, χρειάζεται 3 κατηγορίες συστατικών:
Τα καφέ υλικά, όπως φύλλα, φλούδες κορμών ή κλαδιά.
Τα πράσινα υλικά, όπως κομμένο γρασίδι, απόβλητα λαχανικών, υπολείμματα φρούτων και κατακάθια καφέ.
Τη σωστή ποσότητα νερού.
Είναι σημαντικό ο σωρός κομπόστ, δηλαδή αυτό το φυσικό λίπασμα, να έχει ίση ποσότητα καφέ και πράσινων υλικών. Όπως αναφέρει η EPA, τα καφέ υλικά παρέχουν άνθρακα για το κομπόστ, τα πράσινα υλικά παρέχουν άζωτο και το νερό παρέχει υγρασία για να βοηθήσει στη διάσπαση της οργανικής ύλης.
Επίσης, είναι σημαντικό να αποφεύγετε να ρίχνετε στον κάδο τα εξής:
κρέας, κόκαλα ή υπολείμματα ψαριών, γιατί θα προσελκύσουν παράσιτα,
άρρωστα φυτά, γιατί μπορεί να διασπείρετε ασθένειες,
σπόρους ζιζανίων,
λάδια.
λίπασμα
Πώς να ξεκινήσετε
Σκεφτείτε ποια προϊόντα της καθημερινότητάς σας μπορούν να γίνουν κομπόστ: Για παράδειγμα, τα μαραμένα λουλούδια ή οι φλούδες της γλυκοπατάτας.
Αποθηκεύστε αυτά τα υπολείμματα τροφίμων. Αν δεν θέλετε να αγοράσετε έναν ειδικό κάδο κομποστοποίησης, μπορείτε να φτιάξετε έναν δικό σας.
Επιλέξτε ένα μέρος όπου θα φτιάξετε το κομπόστ σας. Ιδανικά, αυτό μπορεί να είναι ένας κήπος, αλλά ακόμα κι αν δεν έχετε μπορείτε να μεταφέρετε τα υπολείμματα των τροφίμων σας σε έναν κοινόχρηστο χώρο (ενθαρρύνοντας μάλιστα τους γείτονές σας να συμμετάσχουν στο εγχείρημα).
Αν θέλετε να κάνετε την κομποστοποίηση στο σπίτι σας, πάλι υπάρχουν λύσεις. Μπορείτε να βάλετε τον κάδο στο μπαλκόνι σας, ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες οσμές ή έντομα σε περίπτωση που ρίξετε στον κάδο κάτι από τα απαγορευμένα.
Ανακατέψτε ανά διαστήματα και προσέξτε το μείγμα να έχει τη σωστή υγρασία.
Λογικά, μετά από 3-4 μήνες το κομπόστ θα αρχίζει να ωριμάζει και θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.
Μόλις είναι έτοιμο, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως λίπασμα για τις γλάστρες και τον κήπο σας, τόσο για καλλωπιστικά φυτά όσο και για αρωματικά φυτά και τα λαχανικά.