Όταν ακουμε για βασιλικό, δύο πράγματα σκεφτόμαστε το ένα είναι το γλαστράκι στην αυλή της γιαγιάς  και το άλλο η μακαρονάδα pesto.  Παρόλα αυτά ο βασιλικός δεν είναι μόνο αυτά. 4+1τρόποι να χρησιμοποιήσεις τον βασιλικό εκτός απο το να τον φυτεύσεις.

Λίγα λόγια για τον βασιλικό

Ο βασιλικός είναι ετήσιο[αρωματικό, ποώδες φυτό, η κοινή ονομασία για το μαγειρικό βότανο Ώκιμον το βασιλικόν της οικογένειας των Χειλανθών Λαμιίδων (δυόσμων) και της τάξης των Σωληνανθών. Σε ορισμένες Αγγλόφωνες χώρες είναι γνωστός και ως «Βότανο του Αγίου Ιωσήφ».

Ο βασιλικός πιθανόν κατάγεται από την Ινδία,ή ίσως από το Ιράν και να έχει καλλιεργηθεί εκεί για περισσότερα από 5.000 χρόνια. Ήταν διεξοδικά αναφερόμενος στους Έλληνες συγγραφείς Θεόφραστο και Διοσκουρίδη. Πρόκειται για ένα ημι-σκληραγωγημένο ετήσιο φυτό, πιο γνωστό ως μαγειρικό βότανο, χαρακτηριστικό κυρίως στην Ιταλική κουζίνα, το οποίο επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στις κουζίνες της Νοτιοανατολικής Ασίας της Ινδονησίας, Ταϊλάνδης, Μαλαισίας, Βιετνάμ, Καμπότζης, Λάος και της Ταϊβάν. Αναλόγως με το είδος και την ποικιλία, τα φύλλα μπορούν να έχουν γεύση παρόμοια με το γλυκάνισο, με έντονη, πικάντικη, συχνά γλυκιά, μυρωδιά.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες των Ocimum basilicum καθώς και διάφορα συναφή είδη ή υβρίδια, τα οποία επίσης φέρονται με τη γενική ονομασία “βασιλικός“. Ο τύπος, ο οποίος χρησιμοποιείται στα ιταλικά φαγητά, συνήθως, ονομάζεται γλυκός βασιλικός, σε αντίθεση με τον βασιλικό της Ταϊλάνδης (O. basilicum ποικ. thyrsiflora), τον βασιλικό λεμόνι (lemon basil – O. X citriodorum) και τον ιερό βασιλικό (holy basil – Ocimum tenuiflorum), οι οποίοι χρησιμοποιούνται στην Ασία. Ενώ οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες του βασιλικού αντιμετωπίζονται ως μονοετή (annual), κάποιοι, σε ζεστά τροπικά κλίματα, είναι πολυετή (perennial),[Σημ. 2] συμπεριλαμβανομένου του «ιερού βασιλικού» («holy basil») και μια ποικιλία γνωστή ως «Αφρικανικός μπλε βασιλικός» («African Blue»).

4+1τρόποι να χρησιμοποιήσεις τον βασιλικό εκτός απο το να τον φυτεύσεις.

 

Στα καλοκαιρινά σου  κοκτέιλ

 

 

Στο πάρτι που θα κάνεις στην αυλή του σπιτιού  δοκίμασε να φτιάξεις κοκτέιλ με συστατικό τον βασιλικό που θα κόψεις επί τόπου απο τον δικό σου βασιλικό.

 

Φτιάξε πέστο

 

Ετοίμασε μια φανταστική μακαρονάδα και φτιάξε σάλτσα πέστο με βασιλικό που θα κόψεις απο την αυλή σου. Οι φίλοι σου θα ενθουσιαστούν.

Για το στομάχι

 

Αν το στομάχι σου  δεν είναι στα πολύ καλά του, δοκίμασε να βάλεις σε ένα ποτήρι νερό λίγο λιωμένο βασιλικό και  πιες το μείγμα. Ο βασιλικός έχει αντιφλεγμονώδεις δράσεις και μπορεί να ηρεμήσει ένα ανακατεμένο στομάχι.

Φτιάξε τσάι

 

Κι όμως, μπορείς να πιεις βασιλικό όπως ακριβώς θα έπινες  τσάι. Ακολούθησε την ίδια διαδικασία και πρόσθεσε  λίγο μέλι για να έχει πιο γλυκιά γεύση.

 

Παγάκια απο βασιλικό

 

Γέμισε μια παγοθήκη με λάδι και βάλε μέσα φύλλα βασιλικού. Όταν κάνεις το επόμενο ψαγμένο γεύμα σου και ψάχνεις να σοτάρεις με κάτι ιδιαίτερο, βγάλε τα παγάκια βασιλικού και δες το αποτέλεσμα .

Δημοφιλέστερα άρθρα

 

Peach Fuzz :Το χρώμα του 2024 για την φθινοπωρινή διακόσμηση του σπιτίου σου

 

 

Ιδέες διακόσμησης για το σπίτι σας στα χρώματα του Φθινοπώρου 2024

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *